Administrar

Més fotos a http://www.tsalas.net

OpenRAW contra formats propietaris.

tsalas | 19 Setembre, 2005 20:54

El format Raw en imatges digitals pateix també la lacra del software privatiu. Aquest format mínim és emprat a les càmares digitals per emmagetzamar les dades en brut que venen del sensor, de tal forma que a posteriori amb el post processat podem aplicar ajustaments com balanç de blancs, temperatura de color, contrast, saturació, nitidesa, ... i obtenir la imatge en un nou format, diguem-li 'propiament gràfic' com pot ser TIF, JPEG, PPM, PSD ...
Aleshores veim que l'arxiu Raw ve a ser com un original, que ens convé desar, i que cada cop que volguem utilitzar li podem aplicar un processat segons les nostres exigències o l'ús que en volem fer d'aquella imatge en un determinat moment. És més, en un futur, a partir d'aquell Raw original podriem obtenir una imatge de més qualitat millorant l'algorisme de processat.

El problema sorgeix quan cada fabricant implementa el seu propi format Raw, (avui en dia n'hi ha més de 100) i s'agreuja quan l'amaga, es a dir, no fa pública la seva especificació, obligant a emprar el seu software per processar aquest tipus d'imatges. En el cas de la meva càmara (Canon EOS 350D) segons el fabricant només puc emprar el software per Windows que se proporciona al comprar la càmara. A la pràctica però ho he pogut emprar amb utilitats lliures amb Linux... :)

Imaginem un cas hipotètic en el món de la fotografia analògica, en què una empresa inventa una nova pel.lícula en rodet, que a partir de la qual, i mitjançant un procés secret, te treu les fotos en paper. Si tu guardes aquells negatius ningú t'agaranteix que en un futur puguis tornar a treure còpies en paper, ja que si aquella empresa ja no existeix segurament ningú sabrà com fer-ho... En el cas que si existeixi estas obligat a fer ús del seu servei perquè ningú més sap el procés. El problema es obvi, el mateix de sempre....

Per intentar evitar aquest problema es creà el projecte OpenRaw, que intenta definir un format estàndar i lliure perquè l'emprin totes les càmares digitals. D'aquesta forma podrien apereixer diferents pogrames que gestionassin qualsevol imatge raw de qualsevol càmara, a qualsevol ordinador, emprant qualsevol sistema operatiu.

Es pot trobar més informació detallada a www.openraw.org

Processat d'imatges Raw amb Linux

Si emprau Linux, jo en el meu cas som usuari d'UBUNTU, la comunitat ens dona diversos programes Open Source per tractar imatges raw.

Per descarregar imatges des de la càmara a l'ordinador existeix el programa gtkam, el qual soporta un nombre molt elevat de càmares de pràcticament tos els fabricants.

Per processar els arxius Raw, en el meu cas son arxius amb extensió cr2 (canon raw), es pot fer amb l'utilitat dcRaw. S'empra des de la línia de comandes i pot processar fins a 163 formats diferents. Aquesta utilitat es distribuix amb un únic arxiu ANSI C que es pot descarregar de http://www.cybercom.net/~dcoffin/dcraw/ i compilar amb la següent instrucció des de línia de comandes:

gcc -o dcraw -O3 dcraw.c -lm -ljpeg

Un cop tenim l'executable creat podem passar els formats Raw a PSD o PPM.

Usage: ./dcraw [options] file1 file2 ...

Valid options:
-v Print verbose messages
-z Change file dates to camera timestamp
-i Identify files without decoding them
-c Write to standard output
-a Use automatic white balance
-w Use camera white balance, if possible
-r Set red multiplier (default = 1.0)
-l Set blue multiplier (default = 1.0)
-b Set brightness (default = 1.0)
-k Set black point
-n Don't clip colors
-m Don't convert camera RGB to sRGB
-d Document Mode (no color, no interpolation)
-V Use VNG interpolation
-q Quick, low-quality bilinear interpolation
-h Half-size color image (3x faster than -q)
-f Interpolate RGGB as four colors
-j Show Fuji Super CCD images tilted 45 degrees
-s Use secondary pixels (Fuji Super CCD SR only)
-t [0-7] Flip image (0 = none, 3 = 180, 5 = 90CCW, 6 = 90CW)
-2 Write 8-bit PPM with 0.45 gamma (default)
-3 Write 16-bit linear PSD (Adobe Photoshop)
-4 Write 16-bit linear PPM

Existeix també un pluggin per cridar a aquest programa des del Gimp però encara no l'he provat.

Comentaris

 1. B/N
  Per mi que aquest hivern en tornare a posar a fer b/n. Així tot el proces quimic dependra de mi.
  Pep Torro | 19/09/2005, 23:54
 2. Una aportació
  Una aportació per què el problema es sabi: http://weblog.bitassa.net/arxiu/2005/09/20/261/
  Benjamí | 20/09/2005, 19:44
 3. "Bloc" interessant
  Hola Toni, trobo molt interessants els teus 2 posts. Sóc un aficionat a la fotògrafia que comulga amb els postulats del Software Lliure. Tot just acabo d'adquirir una EOS 350D i buscant informació he trobat la teva web. Tinc unes preguntes per si tens a bé respondre ¿quina configuració de la càmera fas servir per tirar fotos (parameters, compensació exposició,...)? ¿fas servir filtre polaritzador? A reveure
  David | 08/10/2005, 16:15
 4. Resposta David
  Hola David, Faig fografies normalment amb prioritat a l'apertura, repecte als paràmetres els he augmentat tots un punt, ja que pel meu gust aquesta càmera treu les fotos molt pàl.lides amb colors molt 'soft', si no vaig malament, el firmware 1.0.2 crec recordar que solucionava això amb segons quins objectius. Encara que molta gent pensa que aquests color són més realites. De totes formes si fas fotos en Raw segons quins paràmetres no són massa importants ja que llavors amb el postprocessat les pots modificar sense pèrdua de qualitat. Respecte a filtres encara no en tenc perquè les compraré amb alguna òptica fixe que doni més qualitat que el kit. També tenc un sigma 70-300 APO macro per recomencaió del meu  profe. És un objectiu de gama mitja que la seva relació qualitat/preu no està gens malament. Se transforma amb casi un 500mm, esta clar que amb aquesta focal les condicions de llum han de ser molt bones per treure bones fotos... Salutacions.
  Toni | 10/10/2005, 07:12
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS